Ademhaling
De Cheetah is net als de mens, een zoogdier en komt voor in Afrika en in Iran.
De Cheetah is een katachtige
de Cheetah is aangepast aan het jagen met een korte maar heel snelle sprint. De Cheetah is flexibel, slank en gespierd gebouwd hiervoor, hij heeft lange poten zodat hij zich hard kan afzetten. De Cheetah heeft dan ook een relatief groot hard en grote longen, zodat het bloed snel rond gepompt kan worden en de Cheetha tijdens zijn jacht geen adem tekort heeft.
De Cheetah wordt ook wel een jachtluipaard genoemd. Hij wordt maximaal 65 kilo en wordt ongeveer 135 cm lang, de staart is ook nog 80 cm lang.
De Cheetah heeft een lichtgele vacht met zwarte ronde vlekken.De borst is wit. De kop is klein en hij heeft kleine oren, zijn ogen zijn dan weer groter, deze zijn oranje. Op het voorhoofd en op de wangen zijn kleine zwarte vlekken. Van de Binnenste ooghoeken tot aan de mond loopt een zwarte streep. De onderlippen zijn ook zwart. De staart is bedekt met zwarte vlekken maar heeft bij de top een reeks zwarte ringen.
koudbloedig of warmbloedig?
Zoogdieren zijn vrijwel altijd warmbloedig. Een Cheetah is een zoogdier, en dus warmbloedig. Hij houdt zijn eigen temperatuur vast die ongv. 37 graden is.
De Cheetah hoeft geen winterslaap te houden omdat het in zijn leefgebied niet zo koud wordt dat een winterslaap nodig is. Hierdoor kan hij altijd eten vinden (het is een roofdier en er is altijd vlees) en hoeft hij geen eten op te slaan (dit zou echter ook bederven).
de ademhaling van de Cheetah
De cheetah heeft een relatief groot hart en erg grote longen. Omdat hij ook grote neusgaten heeft kan hij snel zuurstof op nemen en dat door door het lichaam pompen. Dit is nodig omdat hij voor zijn jacht enorme inspanningen moet leveren. HIj moet namelijk topsnelheden bereiken, wel honderd kilometer per uur. Als hij wat gevangen heeft moet hij snel de prooi eten omdat deze anders door leeuwen of andere dieren afgepakt wordt. Daarvoor moet hij sel op adem komen. Een goede ademhaling is dus cruciaal.
De ademhaling gaat net als bij andere zoogdieren via de longen. De ademhalingsfrequentie is gekoppeld aan de bewegingen van de benen.Bij de Cheetah moet die dus heel hoog kunnen zijn. Daardoor neemt de temperatuur van de Cheetah sterk toe en hij kan dat dan ook niet lang volhouden.
Het dier ademt lucht in omdat hij geen kracht heeft om als er water in de longen komt de longen weer te kunnen open duwen.
De katachtige ademt zuurstof en in koolstofdioxide uit. De ingeademde lucht gaat via de neus naar de luchtpijp en vanuit daar via de 2 bronchieën naar de longen. Als de Zuurstof in de longen is aangekomen gaat de lucht via de gesplitste kanalen van de Brochieën via het bloed door het lichaam verspreid.Het gaat dan naar de hersenen de spieren en de organen. De spieren krijgen normaal 30 á 40 procent van de zuurstof maar bij het jagen kan dit wel 90 procent zijn.
Er vind borstademhaling plaats via de ribben en via het midderif.
Tijdens de gaswisseling wordt zuurstof afgegeven aan het bloed en word koolstofdioxide afgegeven aan de longlucht. Dit gebeurt in de longblaasjes.
stembanden
De cheetah behoort tot de kleine katten en kan niet brullen maar wel spinnen. De cheetah kan ook tjirpende geluiden maken.
Alle kleine katten kunnen spinnen, dit wordt veroorzaakt door vibraties van de stemanden. Hoe dit precies werkt is niet bekend.
Bronnen
https://www.stichtingspots.nl/index.php?page=254
www.kattenecyclopedie.com
https://nl.wikipedia.org/wiki/Gaswisseling
https://nl.wikipedia.org/wiki/Jachtluipaard